minder zout eten - Onyx Voedingscoach

Smaakvol eten met minder zout

Ongemerkt eten we per jaar per persoon gemiddeld een kilo zout teveel! Dit komt niet alleen omdat we veel met zout koken, maar vooral omdat zout in een groot deel van de bewerkte voedingsmiddelen zit. En dat terwijl teveel zout eigenlijk helemaal niet goed voor ons is. Teveel zout kan je bloeddruk verhogen, wat uiteindelijk weer slecht is voor je hart- en bloedvaten. Teveel zout kan daarnaast ook invloed hebben op je nierfunctie. Genoeg redenen dus om minder zout te eten!

Is zout helemaal slecht voor je?

Nee, zout op zich is niet slecht voor je. Het is de belangrijkste bron van natrium in je voeding. Natrium regelt de vochtbalans in je lichaam, regelt je bloeddruk en zorgt voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Het is dus geen goed idee om helemaal geen zout meer te eten, maar wel een stukje minder. Probeer niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen (ter vergelijking: gemiddeld eten we 8,2 gram zout per dag of meer).

Hoe minder je zout?

Zout zit vooral veel in kant-en-klaar-producten (denk aan diepvries pizza, kruidenmixen voor macaroni, een potje chicken tonight, gemarineerd vlees en meer). Net als dat we wel eens over verborgen suikers praten, is het ook niet altijd even duidelijk of en waar veel zout in zit. Kijk daarom altijd even achter op het etiket, daar staat op hoeveel zout iets bevat. Het Voedingscentrum heeft zelfs een app, Eetmeter, waarmee je de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt gemakkelijk kunt bijhouden. Als je minder zout wilt eten kun je het beste met verse, onbewerkte producten koken. Vervang de soep uit pak bijvoorbeeld voor een heerlijke zelfgemaakte groente- of tomatensoep of marineer je vlees zelf. Het is misschien iets meer werk, maar het is ook lekkerder én een stuk beter voor je lichaam.

Kruiden als alternatief voor zout

Als je minder zout aan je eten toevoegt zul je kruiden moeten gebruiken voor een lekkere smaak. Denk bijvoorbeeld aan smaakmakers als sambal, peper, ui, rozemarijn of tijm. Dat is aan het begin misschien even wennen, maar je ontdekt hierdoor al snel nieuwe smaken en ideeën. Vind je het lastig om zelf lekkere gerechten te bedenken? Er bestaan ontzettend veel leuke kookboeken over koken met minder zout, of zoek op internet lekkere recepten op. Om jou een beetje op weg te helpen kun je deze kruidenwijzer gebruiken. Zo weet je precies welke kruiden bij welke gerechten passen.

Koriander heeft een frisse anijs-achtige smaak met bitterzoete nuances die heerlijk smaakt in Oosterse gerechten. En ook voor je gezondheid is het goed: koriander helpt tegen een opgeblazen gevoel en vermindert maag- en darmklachten.

Rozemarijn is een krachtig, bitterzoet kruid. Het smaakt heerlijk bij gerechten met een volle smaak zoals aardappels, lamsvlees, wild en paddenstoelen. Rozemarijn helpt ook tegen griep en verkoudheid, gaat vermoeidheid tegen, verlicht hoofdpijn, bevordert de bloeddoorstroming en helpt tegen een opgeblazen gevoel.

Basilicum zie je vaak terug in de mediterrane keuken. De frisse zachte smaak past perfect bij pasta’s, salades, vis en meer. Basilicum helpt door de bacteriedodende werking ook tegen acne en insectenbeten.

Dille is hét kruid bij visgerechten. Maar ook bij aardappelen, komkommer, vleesgerechten met een sterke smaak en gerechten met zure smaken komt dille goed van pas. Het helpt ook tegen kramp, buikpijn en slapeloosheid. Heb je wel eens last van de hik? Dille is je redder!

Salie heeft een zeer kruidige en bittere smaak, met een vleugje citroen en eucalyptus. Het brengt stoofvlees en andere gerechten met een stevige smaak goed op smaak. Salie verhelpt ook een kriebel in de keel en verkoudheid.

Tijm wordt net als basilicum veel gebruikt in de mediterrane keuken. Heb je last van een verkoudheid? Tijm is goed voor de luchtwegen, onderdrukt hoest, werkt slijmoplossend en gaat bacteriën tegen. Daarom kom je het ook vaak tegen in hoestdrank en –bonbons.

Bieslook is familie van de ui en past daardoor goed bij verse eieren, salades, soepen en sauzen. Het geeft ook net dat beetje extra aan vis en vleesschotels. Bieslook zit bovendien vol anti-oxidanten.

Peterselie is fris, hartig met houtige nuances. Je ziet het vaak terug als smaakmaker bij mosselen, soepen, pasta’s sauzen en omeletten in combinatie met andere kruiden. Een extra voordeel van peterselie? Het kan huidveroudering tegengaan!

Krijg jij ook al zo’n zin om te koken met deze heerlijke kruiden? Begin dan vandaag nog met het minderen van zout!

Ga terug

Contact

Van Heemstraweg 65
6641 AB Beuningen

06 38 51 07 38

web: onyxvoedingscoach.nl
mail: info@onyxvoedingscoach.nl